Kweepeer
Cydonia oblonga

Een ‘vergeten’ fruitsoort, zo mag je de kweepeer wel noemen. In Zuid-Europa is het nog een algemeen bekende vrucht en hier in Nederland komt de vrucht weer in de belangstelling. In Nederland wordt het ook wel kwee of kweeappel genoemd. De Portugese naam is ‘marmelo’ en daar komt het woord marmelade ook vandaan.
Is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes.  De wat gelige kweeperen zijn bedekt met een soort laagje vilt. In het voorjaar bloeit de boom volop, elk najaar draagt hij veel vruchten. De zoete geur verspreidt zich dan ook subtiel door de tuin.
Vroeger stond er bij veel boerderijen een kweeperenboom. In Nederland wordt deze vrucht weer steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko's.
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Het is pas eetbaar als het bereid is tot compote, jam, marmelade, gelei, taart, vruchtenbrood, vruchtensap, wijn of likeur.

De kweepeer heeft ook een medicinale werking en wordt vooral ingezet bij kinderdiarree, luchtwegenaandoeningen, brandwonden en gesprongen lippen.

Bloeitijd: maart

Pluktijd: eind september tot begin oktober

Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept

Rode kool met kweepeer

1 kool van ongeveer 1,5 kilo
2 tot 3 kweeperen
1 liter troebel appelsap
flinke scheut azijn
6 kruidnagels
zout

Snijd de kool in dunne reepjes en was het goed. Doe de kool in een pan met een liter appelsap, een scheut azijn (niet te zuinig!), 6 kruidnagels en zout. Breng de pan aan de kook en kook de kool in ongeveer 45 minuten tot het bijna gaar is.

Ondertussen was je de kweeperen en verwijder je de klokhuizen. Snijd de kweeperen in kleine blokjes en kook ze na 45 minuten nog een kwartier mee in de pan met kool. Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en misschien wat zwarte peper. Eet smakelijk!

 

 

Top