Eerder Nieuws

Uitje vrijwilligers

Op 27 augustus 2023 gingen de vrijwilligers van Plukroute Princenhage weer op stap met de vrijwilligers van Princenhage Groen en hun introducés! Deze keer ging het jaarlijkse, welverdiende uitje naar de kasteeltuinen van Arcen. Er was veel meer te zien dan velen dachten, het was mooi weer en de sfeer was top. Het fotoalbum vind je hier.

 

Nieuw plan voor centrum Princenhage

Er zijn langs de Nieuwe Heilaarstraat eerder al bloemenperken aangelegd door de gemeente en door bewoners. Plukroute Princenhage heeft nu ook een plan laten maken voor de andere straten in de buurt en voor de rest van de Nieuwe Heilaarstraat. Het plan was een eerste idee. Samen met de bewoners en omwonenden maakten we er een definitief ontwerp van. Dat deden we samen met omwonenden en buurtgenoten. Daarvoor organiseerden we bijeenkomsten: op 3 juli in De Dobbelsteen, op 8 juli stnden we met een standje met de plannen bij de Jumbo en op 9 juli stonden we in het Hagehof. 

Hier vind je het oorspronkelijke plan. Dit wordt nu aangepast en voorgelegd aan de gemeente ter toetsing. De aanplant zal in het najaar/winter gaan gebeuren.

         

Princevillepark en Bielooppark feestelijk geopend

Op woensdag 28 juni 2023 is het Bielooppark en het Princevillepark officieel geopend door wethouder Bruijns (portefeuille Buitenruimte) die het initiatief, de vrijwilligers en de samenwerking prees. Daarna genoten vele kinderen (en volwassenen) van de activiteiten: wilgentenen werkstukjes of nestkastjes maken, waterbeestjes determineren, cakes versieren, stoepkrijten en van het blotevoetenpad!
Er waren zo'n 60 aanwezigen: buurtbewoners, gemeente, vrijwilligers en andere geïnteresseerden.

Het Bielooppark werd verrijkt met wat bomen en struiken met eetbaar fruit plus een uitzichtpunt. En er kwam een Vlindertuin en een Bijenoase met speciaal voor hen aantrekkelijke bloemen.
In het Princevillepark werd een lange saaie strook gras omgetoverd in een boomgaard en langs het bedrijventerrein werd ook eetbaar groen geplant. Maar het topstuk is het Plukbos met fruitbomen, struiken, kruiden en een eetbare bloemenmix voor culinaire avonturen! Ook 80 studenten van Curio en leerlingen van De Eerste Rith en St Maerte hielpen mee met het planten. Koud maar gezellig werk!

Het Buurtnatuurfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Breda en het Dorpsplatform Princenhage droegen financieel bij aan de herinrichting van dit park. Landschapsarchitect Bert Voeten van Plancompagnons en Sifra Timmermans van Tuinrecept.nl. maakten de plannen voor het groen.

Kijk ook op Facebook: @heelprincenhageplukt. En Instagram @plukrouteprincenhage.
Ook meedoen met de Plukroute? Mail ons! heelprincenhageplukt@outlook.com

Zie ook de fotoalbums!

 

Onderlaag Plukbos

Het Voedselbos heeft nu de naam Plukbos. Dat is te zien op een nieuw bord bij de ingang. Inmiddels is ook de onderste laag van het bos aangebracht: er zijn oa kruiden geplant en er is bloemrijk grasland ingezaaid. Zie ook album. 

Aanplant Luciapark

In april 2023 beplantten het laatste stuk van het Luciapark. Vroeger stond hier een benzinestation, nu staan er bomen en planten rond een poel! Zie ook het album!

Wandeling ouderen

Een groep ouderen maakte een wandeling van een uur vanuit Princenhof. De Educatiewerkgroep vertelde weetjes en er was veel te zien. Voor herhaling vatbaar! Zie het fotoalbum!

De Plukroute bloeit!

Loop nu de Plukroute, dan zie je onder andere langs het Kerkepad, bij De Dobbelsteen en in het Hasselbraampark verschillende bomen en struiken in bloei! 

Lees verder »

Expositie Kunst Plukken

Een bijzondere activiteit: kinderen van de basisscholen De Eerste Rith en Sint Maerte (groepen 7, zes klassen) maakten op 7, 9 en 10 maart een wandeling langs de Plukroute, onder leiding van vrijwilligers van de Educatiewerkgroep. Ook was er iemand van de Vogelclub die iets vertelde over vogels in de lente.
Tussen 13 en 31 maart deden de kinderen mee aan een workshop, aangeboden door 10 kunstenaars, in samenwerking met Het Gele Huis. Er waren workshops muziek, boetseren, schilderen en literatuur. Zo verwerkten ze hun ervaringen van de wandeling in een kunstuiting.
Op 31 maart, 1 en 2 april werden deze tentoongesteld in Het Gele Huis. Veel kinderen kwamen kijken met hun ouders en anderen. Iedereen heeft genoten van dit project!
Bekijk hier het fotoalbum.

Stukje Luciapark gesaneerd en beplant

Ook het laatste stuk van het Luciapark is in april 2023 aangeplant! O.a.drie moerbeibomen. Ook de gemeente herplantte bomen in overleg met de Plukroute. Er komt ook een speelplek.
Dit deel van het park was eigendom van Alibre. Vroeger stond hier een benzinestation, langs de doorgaande weg vanaf Etten-Leur. De grond was daardoor wellicht vervuild. Na jaren is er nu een oplossing en is de grond door de gemeente gesaneerd; de vijf benzinetanks zijn uit de grond gehaald en het gat is opnieuw gevuld. Daarvoor moesten helaas wel een aantal bomen worden gekapt. 

Kijk hier voor het beplantingsplan van dit stukje Luciapark.

 

Het Voedselbos is klaar!

Maar liefst vijf plantdagen zijn groepen vrijwilligers bezig geweest met de aanplant in het Princevillepark, maar nu, eind januari, is het af! 
Er is een voedselbos aangeplant, een fruitboomgaard langs het pad, een gemengde haag langs de parkeerplaatsen van de bedrijven, een rij druivenstruiken, een pruimenlaan, blauwebessenbosjes en beplanting langs de oever van de vijver. Ondanks de kou waren er steeds groepjes van zo'n 15 vrijwilligers actief!

Het Buurtnatuurfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Breda en het Dorpsplatform Princenhage dragen financieel bij aan de herinrichting van dit park. Landschapsarchitect Bert Voeten van Plancompagnons en Sifra Timmermans van Tuinrecept.nl. doen voorstellen voor het groen. Het kiezen van de bomen en planten gaat in overleg met gemeente, vrijwilligers én buurtbewoners. In het Princevillepark is gekozen voor een mengeling van inheems groen (bijvoorbeeld gagel, vlier en meidoorn) en interessante en lekker eetbare soorten. En een voedselbos bestaat uit een boomlaag (hoge notenbomen en lagere fruitbomen), bessenstruiken, een kruidlaag en bodembedekkers. Ze vormen samen één ecosysteem wat zo ontworpen is dat planten juist in elkaars gezelschap beter groeien. Er loopt een slingerpad doorheen zodat je goed kunt (gaan) plukken. We wachten af!

 

Verdere aanplant Voedselbos

Op zaterdag 14 en 21 januari planten vrijwilligers van Plukroute Princenhage het voorlopig laatste stuk aan van het voedselbos en boomgaard in het Princevillepark (tussen de Princenhagelaan en de Kolenbranderstraat). In november zijn we daarmee gestart, na overleg met omwonenden en bedrijven, gemeente en Prins Bernhard Cultuur Fonds.
In ons plan zijn fruitbomen, struiken en borders met vaste planten opgenomen. Ook hagen om de parkeerplaatsen en wat beplanting rond de vijver. Het plan is hier te vinden.

Wil je meehelpen of langskomen? Graag! We zijn op 14 en 21 januari tussen 9 en 12 uur te vinden in het Princevillepark. 

 

Aanplant Voedselbos

Een enorme berg bosstrooisel werd op 10 december verspreid over het Voedselbos. Zo krijgt gras minder kans. Ook legden we takkenrillen aan langs de paadjes. Het was een gezellige werkdag en van de kou voelde je niets door het harde werken! Na de lunch werden de eerst plantjes nog gezet. Weer een stap verder met het Voedselbos! Kijk hier voor de foto's!

 

Voedselbos en boomgaard!

Op 21 en 23 november hebben vrijwilligers van Plukroute Princenhage een begin gemaakt met de aanleg van het Voedselbos in het Princevillepark aan de Princenhagelaan. In het park is ook een boomgaard aangelegd. Dit gebeurde na overleg met buurtbewoners, vrijwilligers en gemeente. Op 21 november hielpen 80 studenten van Curio mee en op 23 november leerlingen van De Eerste Rith en St Maerte. Op 10 december gaat het planten verder en op 14 en 21 januari. Wil je meedoen? Graag! Meld je aan via heelprincenhageplukt@outlook.com
Kijk hier voor het plantplan. En kijk hier voor de foto's!

 

Met BSO's op stap

In de herfstvakantie 2022 organiseerde de werkgroep educatie van de Plukroute leuke en leerzame wandelingen voor kinderen.  Drie Buitenschoolse opvangen deden mee: van De Eerste Rith, St Maerte en Partou Princenhoeve. In totaal genoten 72 kinderen van 4 tot 9 jaar van deze activiteit met weetjes over bomen en hun vruchten en zaadjes. Volgend jaar weer! 

Aanplant perk Nieuwe Heilaarstraat

De Nieuwe Heilaarstraat is weer wat groener. Er is eerder al een bloemenperk aangelegd door de gemeente. Nu is er op 26 oktober een nieuw perk aangeplant.  Dit perk is een onderdeel van Plukroute Princenhage. Karin van Noort die in de straat woont, nam hiervoor het initiatief, in het kader van Groene Buurtjes (tegels eruit →groen erin). Het beplantingsplan vind je hier.
Deze perken zijn een voorproefje op de aanleg van meer groen in de straat in het najaar van 2023. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de buurtbewoners, Plukroute Princenhage en de gemeente.

Donaties Prins Bernhardfonds

Het Prins Bernhardfonds doneert 10.000,- aan de Plukroute voor de aanleg van het Princevillepark.
En dit is niet de eerste donatie. In totaal doneerde het fonds de afgelopen jaren al 34.000,- aan de Plukroute! 

 

Actief bedrijfsuitje

Dinsdag 27 sept. kwam het bedrijf IGM uit Waalwijk met 55 vrijwilligers klussen doen in Princenhage. Langs de Plukroute hebben ze paaltjes gezet en nieuwe omheining aangebracht. Een aantal medewerkers ging vuil rapen. Anderen zetten twee insectenhotels in elkaar. En het houtschijvenpaadje naast de Dobbelsteen werd gerenoveerd. Het was een gezellige dag. Dank jullie wel!

Stem op ons kunstproject!

In Princenhage staat iets heel bijzonders te gebeuren: Het Gele Huis, Plukroute Princenhage en de basisscholen in Princenhage gaan samen een project uitvoeren waarbij 130 kinderen betrokken worden, begeleid door natuurkenners en kunstenaars. De kinderen beleven de natuur, krijgen daar kennis over aangereikt en geven er vervolgens op een creatieve manier uiting aan. Hun creaties worden ter afsluiting geëxposeerd in Het Gele Huis. Via de RaboClubActie kun je dit project steunen, als je lid bent van de Rabo. Stem daarvoor op Het Gele Huis !

Uitje Floriade

Op 11 september 2022 werden de vrijwilligers van Princenhage Groen en van Plukroute Princenhage getrakteerd op een uitje naar de Floriade. In de praktijk werken we vaak samen, dus vond Princenhage Groen het een goed idee ook de Plukroute uit te nodigen mee te gaan. Ook één introducee pp ging mee in de bus.
Er was heel veel te zien: o.a. allerlei innovaties door diverse landen om duurzamer en groener te worden, mooie bloemenveldjes en tuintips.
Teveel om op te noemen. Ga zelf een dagje uit naar de Floriade en geniet!

Droogte, water en oogst

De Plukroute heeft ook last van de droogte, vooral de nieuw aangeplante bomen. Een aantal vrijwilligers gaf de bomen die in januari geplant zijn water. En een aantal bewoners van Princenhage gaf de mispels in het Bielooppark, vlakbij hun huis, enthousiast water. De peer op grote hoogte op het uitkijkpunt kan altijd wel water gebruiken! Ook de fruitbomen en tamme kastanje in het Luciapark kregen een flinke plens. Ondanks de droogte is er af en toe wat geoogst (pruimen, bramen, appels, peren, nashipeer, hazelnoten).
Zie de fotoalbums 'Water geven' en 'Vruchten'  hier!

Wat kun je zelf doen?
Doe heel efficiënt iets aan de droge grond in je tuin of in de buurt! Koppel je regenpijp af en laat deze afwateren in je tuin. Op internet vind je een stappenplan.
De gemeente heeft op sommige plekken al wadi's aangelegd, maar dit kan in nog meer buurten. Zo kan het hemelwater direct opgevangen worden.  We gaan er voor Princenhage mee aan de slag!

Naar de Fruitboogert

Op 7 september bezochten een paar Plukroute-vrijwilligers Jos van de Fruitboogert. De twee voedselboswachters van de Plukroute, Birgitte en Elfie, gingen vast kijken welke bomen ze kunnen bestellen voor in het voedselbos (aanplant winter 2022/23 in het Princevilepark). Hier zagen we de bomen alvast in volle glorie: mispel (zie fotootje), vijg, amandel, kers en nog veel meer!
We hebben ook weer een hoop geleerd van Jos: hoe hebben ze toch die mooie, volle grond gekregen op hun fruitboomgaard? Na jaren mulchen en blad verzamelen op de perken. Dat houdt het vocht vast. Dan weet je weer waarom we liefst de bladeren op de perken willen laten liggen.

Aanleg oase voor grondbijen

Juli 2022 hebben vrijwilligers van de Plukroute een Grondbijen Oase aangelegd. Dit gebeurt in samenwerking met het Bredaas Bijenhouders Collectief. Met een aantal boomstammen en leem wordt het een plek waar deze bijen zich thuis voelen. De locatie in het Bielooppark bij de Vlindertuin aan de Ambachtenlaan is ideaal.

De Oase is speciaal bedoeld voor bijen die in de grond nestelen. Leem en leemhoudend zand is compacter dan gewoon zand. Zo kunnen de bijen hier eenvoudiger nesttunnels uitgraven. Ook is deze grond minder vruchtbaar, waardoor het nestgebied minder snel door onkruid wordt overwoekerd. Deze bijen graven ondergrondse nesten; geen bovengrondse nesten, zoals de bijen die van een bijenhotel gebruik maken.

Grondbijen leven solitair en werken niet samen met andere bijen. Ze hebben vaak hun nestgang vlak bij elkaar. Ze hebben geen angel die door de huid van een mens kan prikken. Ze zijn dus absoluut ongevaarlijk.
Deze bijen zorgen voor de bestuiving van fruitbomen, bloemen en planten. Daardoor zijn ze belangrijk voor de biodiversiteit (verschillende planten en insecten) in een gebied. Er komt een informatiebordje te staan om bezoekers te informeren.

 

Nieuwste lentetocht !

Plukroute Princenhage heeft een nieuwe lentetocht voor een breed publiek gemaakt om hun groene buurt te ontdekken! Deze lentetocht is voor het hele gezin, jongeren en opa’s en oma’s. Samen met de Plukroute-gids beleef je de natuur in het Bielooppark. Deze prachtige omgeving herbergt mooie plekjes. Dat is genieten! En meteen kan je je kennis van de natuur vergroten door leuke opdrachten te doen. De lentetocht duurt ongeveer een uur.

De start is op 14 en 18 mei om 14.00 uur aan het einde van de Hovenierstaat (fietspad), daar waar die de Ambachtenlaan kruist. Oversteken naar de stapstenen, bij het bankje aan het begin van het Bielooppark.

Je kunt je opgeven vóór 8 mei onder vermelding van aantal deelnemers en leeftijden.

Stuur je bericht naar heelprincenhageplukt@outlook.com en tot ziens!

Informatieavond: Hoe groen wordt het Princevillepark?

Op donderdag 21 april om 20.00 uur is er in De Dobbelsteen (Doelen 36) een informatieavond van Plukroute Princenhage. 

Plukroute Princenhage realiseert, samen met bewoners, gemeente, vrijwilligers en sponsors, een lint van eetbaar groen van 3 ½ kilometer door Princenhage.Nu hebben we een voorlopig plan gemaakt voor het Princevillepark. Wij lichten op deze avond onze ideeën toe. Graag horen we van omwonenden en bedrijven wat u voor ideeën heeft over invulling van dit park.

Samen maken we een mooi plan!
In ons plan zijn fruitbomen, struiken en borders met vaste planten opgenomen. Ook hagen om de parkeerplaatsen en wat beplanting rond de vijver.
Het meest bijzondere in ons plan is de aanleg van een voedselbosje. Daar zijn allerlei fruitsoorten en kruiden te plukken. Bovendien schermt het de Princenhagelaan wat af.

We zijn benieuwd naar uw reactie. Komt u ook?
Reageren kan ook via mail: heelprincenhageplukt@outlook.com of via contact op deze website.

zie verder:

Beplantingsplan Princevillepark

Beplantingsplan Voedselbos

Groene buurtjes speurtochten

Stoepkrijt je droomtuin
Kinderen in groep 1 tot en met 5 krijgen een doosje stoepkrijt! Er liggen veel stoeptegels langs de route die eigenlijk best weg kunnen. Zo krijgt groen meer ruimte. Dat is beter voor planten en dieren. En de grond kan meer regenwater opnemen.
Zie jij  zo’n plekje met teveel tegels? Teken daar met stoepkrijt je droomtuintje. Maak een foto van jezelf bij jouw tuintje en mail hem aan Plukroute Princenhage. Wie weet krijg je een prijsje!

Zoekkaart
Ook voor kinderen in groep 1 tot en met 5 is er een Zoekkaart. Hierop staan 16 egeltjes. Zoek de egeltjes en vul de letters en cijfers in achterop de kaart. Zo krijg je een zin.

Hasselbraamtocht
Voor kinderen in groep 6 tot en met 8 is er een grappige en interessante puzzeltocht: de Hasselbraamtocht. Zoek de egels en beantwoord de vragen in het puzzelboekje. Leuk om met je vriend of vriendin te doen!

Markt 2 april
De nieuwe speurtochten worden uitgedeeld op basisscholen De Eerste Rith en Sint Maerte. Ook zijn ze te krijgen op de informatiemarkt op 2 april. Deze markt is van 12 tot 16 uur in het Hasselbraampark bij de speeltuin aan de Pottenbakkerstraat. Er is informatie te vinden over Groene Buurtjes, Princenhage Groen! en Plukroute Princenhage. Ook de gemeente draagt financieel hieraan bij. Kom gezellig even langs!

 Oplossing Hasselbraam Zoekkaart groep 1 tm 5

Groene buurtjes infomarkt

oplossing Hasselbraamtocht groep 6 tm 8

Op zaterdag 2 april van 12.00 tot 16.00 uur is er in het Hasselbraampark, bij de Pottenbakkerstraat, de ‘Groene Buurtjes informatiemarkt’. Er is volop inspiratie te vinden over het vergroenen van je tuin. En lever je een tegel in dan  ontvang je een prachtige vlinderplant of blauweregen voor in je tuin. Ook kan je informatie krijgen over het groen en waterproof inrichten van je tuin. En er zijn nieuwe speurtochten voor kinderen te krijgen! Kom jij ook?

Speurtochten voor kinderen

Leuk om te doen in de Carnavalsvakantie: een speurtocht langs de Plukroute Princenhage! Er zijn twee speurtochten.

De eerste heet ‘Speuren en kleuren’ en is voor kinderen van 4 tot 10 jaar, en hun ouders! Kinderen kunnen zo op een speelse manier meer te weten komen over de natuur en de Plukroute.

Er hoort een boekje bij met prachtige kleurplaten voor de jongsten. En speuropdrachten en wist-je-datjes voor de wat oudere kinderen. Het boekje is gratis op te halen bij de bakkers Pol en Lips, slager Meat & More, Multiboek. En na Carnaval ook bij Het Roode Hert. Beide speurtochten (en het boekje) zijn ook te downloaden vanaf de website.

De tweede speurtocht ‘Neuzen in de natuur’ is voor kinderen uit groep 6, 7 en 8.

Het zijn trouwens geen nieuwe speurtochten, dus misschien heb je ze al eens gelopen. Je kunt nu bijvoorbeeld iemand uitnodigen die hem nog niet kent. 

Lekker naar buiten en speuren maar! Doe je ook mee?
Kijk ook op Facebook:  @heelprincenhageplukt.

 

Plukroute plant in Bielooppark

Het is zover. We hebben overleg gehad met buurtbewoners, met de gemeente, met sponsoren, met onze landschapsarchitect, met onze hovenierster en met onze vrijwilligers.

 Er ligt een plan voor een Vlindertuin aan de Ambachtenlaan en we gaan het Bielooppark aantrekkelijker maken voor dieren en wandelaars. Er komen meer struiken en planten die vlinders aantrekken en eetbare soorten zoals zoete kers, mispels, vlier, hondsroos, hazelaars en bosbes.

De Gemeente deed de voorbereidingen: er is onder andere een poel gegraven en er zijn grote keien neergelegd. Op 22 en 29 januari plantten vrijwilligers van de Plukroute de boompjes en planten in het park. Dat wordt genieten!
Het waren gezellige ochtenden met wat minder mensen vanwege corona, maar met drie nieuwe vrijwilligers! Kim zorgde voor heerlijke bramengebakjes.

Het plan vind je hier.
Zie ook het fotoalbum!

Fijne feestdagen!

We hebben een goed jaar achter de rug met maar liefst twee openingen: het Hasselbraampark en het Luciapark! Met z'n allen hebben we dit waargemaakt: vrijwillligers, gemeente, buurtbewoners, sponsors en deskundigen. Hartelijk dank aan iedereen.
In 2022 gaan we weer verder uitbreiden met nieuwe aanplant in het Bielooppark. Het grondwerk door de gemeente is al gestart.

Maar eerst wenst Plukroute Princenhage iedereen fijne feestdagen en een goede start van het nieuwe jaar!

  

Bankje uitkijkpunt

Op het uitkijkpunt dat laatst is aangelegd in het Bielooppark, is nu een fraai bankje gezet. Firma Krinkels sponsorde en plaatste het. Nu kun je uitrusten en uitkijken als je omhoog bent gekomen via het klimtouw of het paadje vanuit het park of via de trap vanaf de Princenhagelaan.

Kerkepad wondertjes

 Herfst 2021: twee mooie natuurverschijnselen aan de Plukroute langs het Kerkpad: grote vliegenzwammen en ...een bloeiende Nashipeer!

 

Lees verder »

Opening Hasselbraampark

Op 13 oktober vond de officiële opening plaats van het Hasselbraampark aan de Pottenbakkerstraat.
Voorjaar 2018 werden al pruimenbomen en bloemen in het Hasselbraampark geplant. Gevolgd door vele andere perken, in goede samenwerking met gemeente Breda en ook Princenhage Groen!. 

Marianne de Bie, wethouder Jeugd, Onderwijs en Cultuur verrichtte de opening. Zij heeft o.a. 'kindvriendelijke stad' in haar portefeuille. Kindvriendelijk is het park zeker geworden met die prachtige speelplaats, een buurtinitiatief van de werkgroep Groen en Spelen. En wij van de Plukroute hebben gezorgd voor fruitbomen, struiken en bloemen in het park. De wethouder roemde deze buurtinitiatieven en plantte een 'hasselbraam'. Er waren vele ouders met kinderen en andere buurtbewoners aanwezig. Zij hielpen met nieuwe aanplant van frambozen, bessen en bramen om de speelplaats heen, geholpen door vrijwilligers van de Plukroute. Iedereen genoot daarna van een heerlijk fruitig hapje. Het was een oergezellige middag.

Pluk van de Petteflet, het boek van Annie M.G. Schmidt waar de naam Hasselbraam uit komt, kan tevreden over ons zijn!

Zie ook het fotoalbum.

Luciapark officieel geopend

Op 18 september 2021 opende wethouder De Beer officieel het Luciapark door het planten van een tamme kastanjeboom. Hij roemde het initiatief uit de buurt voor de Plukroute. En hij had een nieuwtje: Princenhage wordt een van de 'Groene buurtjes' in Breda, zodat nog meer groene initatieven mogelijk worden. 
Twee aanwezigen kregen een attentie omdat zij, evenals twee anderen die er niet konden zijn, de naam Luciapark hadden voorgesteld. Die naam werd gekozen door de jury.
Er waren zo'n 50 mensen aanwezig. Vrijwilligers, het waterschap en meerdere enthousiaste gebruikers van het park: ouderen uit de appartementen bij het park en mensen die begeleid wonen. Ook tijdens de opening kwamen er regelmatig wandelaars en hondenuitlaters voorbij. Het nieuwe pad en het park voorzien duidelijk in een behoefte! Zie ook het fotoalbum!

Opening Luciapark en Hasselbraampark

Op zaterdag 18 september is het zover. Het Luciapark wordt dan officieel geopend door wethouder Paul de Beer. Inloop vanaf 13.00 uur. Opening om 13.30 uur. Er zal dan een kastanjeboom worden geplant!

En op woensdag 13 oktober opent wethouder De Bie het Hasselbraampark, om 16.00 uur, ontvangst vanaf 15.30 uur.

Welkom!

Krinkels maakt trap en klimtouw

Plukroute Princenhage is bezig met de uitvoering  van het plan voor het Bielooppark. Er is inmiddels een uitkijkpunt over het park aangelegd en wel door Krinkels BV op 10 september. De verhoging (talud) tussen Bielooppark en de Princenhagelaan vraagt om klimmetje omhoog. Plukroute vond Krinkels bereid dit te sponsoren in het kader van hun 65 jarig bestaan. Krinkels is landelijk bekend om het ontwerp, aanleg en beheer van de openbare ruimte op het gebied van groen, infrastructuur, water en sport. Het bedrijf vestigde onlangs haar nieuwe hoofdkantoor aan het Rithmeesterpark, vlakbij het Bielooppark. Samenwerking was snel gevonden!

Op 10 september legden achttien personeelsleden van Krinkels een trap en een klimtouw, de talud op, aan. Leuk om straks met de kinderen even omhoog te klimmen! Want genieten van de natuur kun je op allerlei manieren doen.  

Kijk hier voor het plan voor het Bielooppark. 

Luciapark in bloei

Pas vorig jaar werd het Luciapark aangelegd. En kijk nu eens. Een overvloed aan zomerbloeiers! Het pad rond de vijver wordt al veel gebruuikt. Ga ook eens kijken, u kent de plek daar niet terug!

 

 

Vlinderavond: doe mee!

Vlinders zijn prachtig om naar te kijken. Maar ze zijn ook belangrijk voor de bestuiving van planten. Plukroute Princenhage heeft het plan een Vlindertuin aan te leggen in het Bielooppark, langs de Ambachtenlaan. 
We willen graag weten hoeveel vlinders er rondvliegen in het park, nu en straks als de tuin er is. Daarom gaan we vlinders tellen in het park, en straks ook in het Princeville- en het Luciapark. Om meer te weten over vlinders en ze te leren herkennen organiseren we een avond over vlinders: op dinsdagavond 6 juli om 20.00 uur in De Dobbelsteen. Kars Veling van de Vlinderstichting weet alles over vlinders en komt ons mee laten genieten.
Wil je ook meer genieten van vlinders? Of wil je meedoen met vlinders tellen in de buurt? Geef je dan op! De avond is gratis. Aanmelden kan tot 5 juli via het contactformulier op deze website.

Banner over plan Bielooppark

We hebben een plan gemaakt om het Bielooppark nog afwisselender, mooier en speelser te maken. Je vindt het plan op deze banner die we hebben opgehangen aan de Ambachtenlaan. Uitgebreidere informatie vind je hier.
Je kunt reageren op de plannen tot 14 juni. Graag!

Informatiebord Hasselbraampark

 Vorig jaar hebben we veel geplant in het Hasselbraampark. Nu hebben we ook een informatiebord geplant. Het staat bij de speelplek in het park. Wil je weten welke planten in het park staan? Kijk op het bord. Of op de website natuurlijk!

Eerder hadden we al twee andere borden geplaatst: op de Haagse markt over de hele Plukroute. En bij De Dobbelsteen.
De Plukroute blijft groeien.

Nieuw plan voor het Bielooppark

Voor het Bielooppark aan de Ambachtenlaan heeft Plukroute Princenhage een plan bedacht om het park nog afwisselender en speelser te maken. We willen een Vlindertuin aanleggen! Ook maken we een poel, een speelplek en planten we hier en daar vruchtdragende struiken en een boom.
De omwonenden krijgen een flyer in de bus met het plpan en er komt een banner te hangen aan de Ambachtenlaan. Want we krijgen graag reacties op ons plan!
Kijk hier. En reageer op het plan en filmpje voor 14 juni! 

De Plukroute bloeit!

Lente! Wandel langs de Plukroute en bewonder onze bloeiende fruitboompjes: appels, peren en (op de foto) de pruimenboompjes in het Hasselbraampark. Ook de pas geplante Nashipeer aan het Kerkepad (hoek Doelen) bloeit al. Zelfs het abrikozenboompje in het Luciapark die we net plantten. Vergeet de prachtige krentenboompjes op de Haagsemarkt niet!
De vogels verzorgen er een heerlijk fluitconcert bij.

Zie de bloeiers in het fotoalbum van april!

Filmpje over de Plukroute!

Er staat een filmpje op Youtube over de Plukroute! Het is gemaakt door BredaNu. Kijken!

https://www.youtube.com/watch?v=N9UeJfMeDyE

Bollen geplant

We hebben veel gedaan met z'n allen in het najaar. Als afsluiting plantten we bij De Dobbelsteen en langs het Rode fietspad Stinzenbollen. Ook de gemeente plantte deze bollen langs het fietspad.
Stinzenbollen zijn bollen die verwilderen. 'Stins' is een Fries woord voor 'steenhuis'. Deze bollen worden al vanaf de 16e eeuw aangeplant op buitenplaatsen rond kastelen en landhuizen. Het worden prachtige bloemtapijtjes. Ga maar kijken in het voorjaar!   

We kijken uit naar het nieuwe jaar. We wensen iedereen een bloemrijk en fruitig 2021!                                                                                                                                                   

Veel nieuwe aanplant!

Dit najaar 2020 is de Plukroute flink uitgebreid. Omdat het in de lente vaak te droog is tegenwoordig, moeten we het hebben van het najaar om nieuwe planten te zetten. De vrijwilligers staken de handen weer uit de mouwen! 
Onze trots zijn de hasselbraamhagen om de speeltuin in het Hasselbraampark. De hagen bestaan o.a. uit bramen en frambozen. Dat wordt smullen over een poos voor de spelende kinderen (en ouders).
Langs het rode fietspad werden wat heesters geplant en op de hoek van de Ambachtenlaan kwamen er Zonnehoeden bij.
Voor langs het Kerkepad maakten we een nieuw plantplan en toen planten maar. Het pad ziet er al speelser uit en het wordt over een poos nog mooier. 
Tenslotte: achter De Dobbelsteen plantten we honingbessen en kruisbessen erbij en in het Luciapark snoeiden we flink.

Leuk dat de Plukroute nu helemaal doorloopt van Haagsemarkt tot het Bielooppark! 

Zie de fotogalerij!

Bankjes in het Luciapark!

 Er staan nu prachtige bankjes bij de vijver in het Luciapark! Met ons logo. Dus na rondje over het pad om de vijver even lekker zitten.

 

Herfst: Tijd om te planten!

De herfst is het ideale seizoen om te planten en te verplanten. De lentes zijn vaak te droog, dat hebben we dit jaar wel gemerkt.
In de agenda zie je de dagen dat we gaan aanplanten. We kunnen ivm Corona maar met vier mensen tegelijk werken. Dus moet je je even aanmelden als je mee wilt doen. Geven zich teveel mensen op, dan wisselen we na een uur. Neem je eigen handschoenen mee! 

In het wijkblad stond een artikel van onze hand over droogte en hitte om je huis. En wat je daar nu in de herfst aan kunt doen!

Lees verder »

Nieuw paadje langs De Dobbelsteen

Eind augustus 2020 legden Plukroute-vrijwilligers een nieuw paadje aan door het perk langs De Dobbelsteen. De houtsnippers die er lagen waren aan vervanging toe. Het paadje wordt enthousiast gebruikt door kinderen. Zo waren veel houtsnippers ook in het perk terecht gekomen. Daarom hebben we nu een duurzamer oplossing: boomschijven. Het is leuk geworden, ga maar eens kijken. En erover heen lopen natuurlijk!  
Zie ook de fotogalerij.

Nu open: Plukroute in Luciapark!

De Plukroute Princenhage is weer gegroeid! En hoe. Tussen de Ettensebaan en de Liesboslaan lag een braak liggend stuk grond rond de afwateringsvijver van IKEA. In samenwerking met de omwonenden, de kinderdagverblijven en de gemeente zijn daar nu fruitbomen en –struiken gekomen, een klein speeleilandje en een rolstoelpad!

Lees verder »

Plan Vlindertuin

Er is weer een belangrijke stap gezet in de Plukroute. Bert Voeten, de landschapsarchitect, en Sifra Timmermans, de hovenier zijn gevraagd om te kijken of een grasveldje aan de Ambachtenlaan in het Bielooppark geschikt zou zijn voor een Vlindertuin. Het antwoord is positief. Zij gaan nu een eerste aanzet maken voor een ontwerp voor deze Vlindertuin. Natuurlijk komt er overleg met de buurtbewoners over dit plan. Maar eerst moet het ontwerp gemaakt worden, de subsidies rond zijn en het Coronavirus voldoende verdwenen zijn. 
Princenhage wordt weer een stukje mooier!

Onderhoud in Corona-tijden

Ook de Plukroute werkt anders in tijden van het Corona-virus. We vergaderen niet meer behalve natuurlijk via internet. Maar: het onderhoud gaat door. Niet met de hele groep vrijwilligers tegelijk, maar met twee of drie, op de bekende afstand: de Plukroute is groot genoeg! Hier hebben we een Whatsapp-groepje voor gemaakt. Ook hebben we de vrijwilligers gevraagd individueel perken te onderhouden: niet snoeien, wel wieden. Want ja, de natuur gaat gewoon door. Gelukkig maar.

Aanplant Kerkepad

De bepanting van het Kerkepad deed het niet goed. Dus kreeg de Plukroute fiat van de gemeente om een nieuw plan te maken voor het pad. Leerlingen van St Maerte, scouting Princenhage en onze vrijwilligers beplantten in februari 2020 samen de border langs het pad. Het is nog niet helemaal af, maar het begin is er! 

Luciapark aangeplant!

Op 7 maart was het eindelijk zover: de schoppen gingen de grond in van het Luciapark! Plukroute-vrijwilligers plantten met zo'n 10 bewoners van de Liesboslaan tientallen bessenstruiken en ook meerdere fruitbomen, o.a. twee abrikozenboompjes. Nu wordt het rolstoelpad aangelegd om de vijver heen. Zie ook de fotogalerij!

Aanplanten Luciapark!

Het Luciapark heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan: van een rommelig, braakliggend terrein is het veranderd in een uitgestrekt landschapje met water. Deze plaats vraagt om een speelse beplanting, die het park aantrekkelijk maakt om te wandelen en elkaar te ontmoeten. Wij gaan alvast een begin maken; de gemeente plant ook een gedeelte aan. 
We gaan aan de slag op zaterdagochtend 7 maart van 9.00 uur tot 12.30 uur. En verzamelen dus om 9.00 uur in Gasterij D’n Heerlijkheid (Luciastraat 93 A1). Er is een pauze van 10.30 uur tot 11.00 uur.
We vinden het fijn als je erbij bent!

Snoeicursus

In januari moeten de bessenstruiken gesnoeid worden. Daarom verzorgde onze plantenspecialiste, Sifra, een korte cursus voor de vrijwilligers over snoeien. Heel leerzaam, ook voor onze eigen tuin! Daarna gingen we meteen aan de slag. We verwonderden ons over de cassis die je ruikt als je over een tak van de zwarte bes strijkt.  
Dat snoeien was zo weer klaar met een flink aantal mensen!

Start Luciapark!

Begin januari 2020 is de aanleg van het Luciapark gestart! Dit is de nieuwe naaam voor het gebied tussen de Ettensebaan en de Liesboslaan. Met de bewoners is 3 keer overleg geweest over de inrichting en beplanting van dit nieuwe stuk Plukroute. In de afwateringsvijver komt een speeleilandje. Bij het muurtje langs de Ettensebaan komen bramenstruiken. Verder komen er perzik-, noten- en appelbomen en bessenstruiken en vele vaste planten. Dit wordt gefinancierd door Gemeente Breda, VSB-fonds, Prns Bernhardfonds en het Dorpsplatform Princenhage.
De gemeente is nu gestart met het grondwerk. Op 7 maart gaan vrijwilligers van de Plukroute de beplanting doen! Wil je meedoen? Graag! Dan wandel je straks extra trots rond de vijver! 

Kerkplein aanplant

In november 2019 beplantten vrijwilligers van Plukroute Princenhage de halve cirkel grond voor appartementencomplex De Plaetse. Dit in samenwerking met een paar bewoners van dit complex die ons hierover benaderden. Plukroute maakte een beplantingsplan in overleg met de bewoners. De gemeente betaalde de planten.
Zo ziet het Kerkplein er weer mooier uit! 

Wegwijzers langs Plukroute!

Wil je de route lopen? Dat kan nu makkelijker: de wegwijzers zijn aangebracht!
De route is aangegeven met stickers op lantaarnpalen en andere palen langs de weg. En soms hebben we houten paaltjes met een pijltje geplaatst.

Vind je de route ergens onduidelijk? Of zie je iets anders dat niet in de haak is? Laat het ons weten via het contactformulier!

Van Gogh achter De Dobbelsteen

Achter De Dobbelsteen vind je iets bijzonders. Er liggen twee schijven van de boom van Oom Cent, de oom van Vincent van Gogh. Deze boom werd wellicht door Vincent en Theo geplant. De boom moest flink worden teruggezaagd omdat hij achteruit ging. Hij staat achter Huize Mertersem waar Oom Cent woonde.
Dirk Oudshoorn, vrijwilliger bij de Plukroute, gutste en brandde er twee teksten in. Neem een kijkje!

IJsbloemen in juli

Deze mooie bloemetjes zie je onder de grote boom naast de Dobbelsteen. Het is een prachtige bodembedekker die weinig vocht nodig heeft. Delosperma sutherlandii heet het (IJsbloem). Kijk ook naar de andere mooie bloemen in het perk naast de Dobbelsteen. En natuurlijk langs de hele Plukroute!

Plukroute op het Kerkplein

De Plukroute heeft op het Kerkplein in juni 2019 een halfronde cirkel voor appartementencomplex De Plaetse ingezaaid. Dit natuurlijk na overleg met de gemeente en met medewerking van bewoners aldaar. Gekozen is voor Rode klaver, dat eerst zeer aantrekkelijk is voor kwetsbare solitaire bijensoorten. Na afsterven werkt het als een fijnbemester van de grond. In het najaar wordt definitieve beplanting gezet na overleg met de bewoners.

Namen voor 4 parken

Plukroute Princenhage vroeg in het wijkblad om suggesties voor namen voor 4 parken waar de Plukroute doorheen loopt. De straatnamencommissie en gemeente gingen begin juni 2019 akkoord met de vier door ons gekozen voorstellen!
De origineelste naam is Hasselbraampark. Die komt uit 'Pluk van de Petteflat', het beroemde kinderboek van Annie M.G. Schmidt. Deze naam is gekozen voor het park aan de Pottenbakkerstraat. De naam past erg goed: in het boek zijn de volwassenen die een parkje willen bestraten, na het eten van hasselbramen helemaal voor meer speelplekken en meer groen. Spelen én groen worden daar dit jaar nog uitgebreid. Maar hasselbramen bestaan niet in het echt...
Ook drie andere parken kregen een naam: het Bielooppark (langs de Bieloop), het Princevillepark (bij de vijver aan destraat Liesbospark) en het Luciapark (bij de vijver tussen Liesboslaan en Ettense baan). Het laatstgenoemde park gaan we dit najaar beplanten.  

 

 

 

 

Vrijwilligersuitje Appeltern

Op 19 mei 2019 gingen we met z'n allen naar de tuinen van Appeltern: de vrijwilligers van Plukroute Princenhage met die van Princenhage Groen! Een mooie groene 'beloning' voor ons groene werk in Princenhage. Koffie met gebak, rondleiding, lunch en daarna zelf rondkijken; perfect georganiseerd door Carola Skornja. En je kwam ogen te kort: we deden inspiratie op voor onze parken, speelnatuur en onze eigen tuinen. 
Zie ook het fotoalbum!  

29 mei: Inloopavond Luciapark

Op woensdag 29 mei 2019 was er een inloopavond over het stuk Plukroute tussen de Ettensebaan en de Liesboslaan, het Luciapark. Deze avond vond plaats in D'n Heerlijckheid aan de Luciastraat. Het eerdere plan is bijgesteld na overleg met omwonenden. Op basis van de reacties wordt het plan nu bijgesteld door de landschapsarchitect. Met name de veiligheid en de inkijk in tuinen van aanwonenden zal extra aandacht krijgen. Het beplantingsplan wordt nog bekeken door de aanwonenden.  In het najaar gaan we, in samenwerking met de gemeente, aanleggen en aanplanten!

Buiten spelen in het groen

Op 15 mei 2019 was er een inloopavond over de nieuwe speelplekken aan de Pottenbakkerstraat. En over het groen eromheen. Belangstellenden bekeken de ontwerpen en gaven hun mening. Een avond georganiseerd door de werkgroep Buiten spelen en Plukroute Princenhage.

Peertjes en appeltjes

Dat gaat snel! De bloesem is net uitgebloeid (zie vorige nieuwtje). En nu zitten er al de eerste baby-peertjes aan de boom naast De Dobbelsteen!
Ook hangen er mini-appeltjes. Groeien maar.

 

 

Peren in de maak!

Geniet je ook zo van de bloeiende boompjes, struiken en planten van de Plukroute? Naast De Dobbelsteen hebben onder andere de peren in bloei gestaan. Op de foto zie je de bloesem van een Concordepeer. Dat belooft wat voor de herfst. Dan kunnen we peertjes oogsten.
Op dit moment staat er een Kweepeer in bloei in het park aan de Pottenbakkerstraat, op de hoek van de Plateelbakkerstraat. Net aangeplant, nu al bloeien! 

 

Bijenhotel aan De Dobbelsteen

De Plukroute heeft een groot bijenhotel laten maken door Johan van Hoek. Het is prachtig geworden! Eind april hebben we het opgehangen aan De Dobbelsteen (aan de kant van de Leidekkerstraat). Nu maar wachten op de logés!

Zie de fotogalerij voor meer foto's

 

1000 zonnehoeden geplant!

Plukroute Princenhage is opgevrolijkt met maar liefst 1000 gele zonnehoeden (Rudbeckia Fulgida). Ze bloeien lekker lang, van augustus tot oktober. Op een bewolkte dag lijken de bloemen haast licht te geven! Kom kijken in augustus!
Vrijwilligers van de Plukroute hebben deze op 13 april 2019 geplant langs het fietspad tussen de Hovenierstraat en de Ambachtenlaan. Ook de Ambachtenlaan ziet er zo straks prachtig uit bij de oversteek naar het Bielooppark. In het najaar komen er nog heesters bij; het voorjaar was zo snel op gang gekomen in de natuur, dat het te laat werd deze nu nog te planten. 

 

Wat hangt daar?

Juist: een appeltje! Zomaar op de Haagsemarkt. Er staat een mooie wegwijzer die de weg wijst naar de bekendste Princenhaagse bezienswaardigheden. En dus ook naar de Plukroute Princenhage. Vandaar dat appeltje. Dat is een idee van Lidy Meier die het zelf maakte. Bedankt Lidy!

Bord speelbosje

In het speelbosje naast De Eerste Rith legden we, met leerlingen van die school, een poosje geleden een houtsnipperpaadje aan. Jan van Os, van Sociëteit Doel-Punt in De Dobbelsteen maakte een prachtig bord voor de ingang. Dat hebben we op 16 maart 2019 opgehangen! Het hangt aan de ingang van het bosje aan de Witwerkerstraat. Hartelijk dank Jan!

Park langs Ettense baan

Een van de meest uitdagende stukken Plukroute ligt tussen de Liesboslaan en de Ettense baan. Vele partijen, waaronder het Waterschap, zijn hierbij betrokken. Half februari 2019 was er een eerste overleg met de vele geïnteresseerde buurtbewoners. Op basis van de eerste ideeën is een eerste ontwerp gemaakt door de landschapsarchitect. Dit is nu voorgelegd aan de gemeente voor een 'beheertoets'. In de loop van mei is er weer een avond voor omwonenden om te kijken wat zij van het ontwerp vinden.

Fietspad Hovenierstraat

Op 13 maart 2019 was er een tweede inloopavond voor bewoners rond het fietspad tussen de Hovenierstraat en de Ambachtenlaan. Op basis van de ideeën uit de eerdere avond is er een ontwerp gemaakt. Ook uit de tweede avond kwamen weer vele ideeën. Na aanpassing van het ontwerp en een 'beheertoets' door de gemeente, kunnen we gaan planten. Door de warme temperaturen komt de natuur vroeger dan normaal op gang. Dat betekent dat we pas na de zomer kunnen gaan planten. Maar mooi wordt het vast! 

Achter De Dobbelsteen

Over het stukje achter De Dobbelsteen, tussen de Leidekkerstraat en het park, is uitvoerig overleg geweest met de mensen die er naast wonen. Eerst is er een voorlopig plan gemaakt. Dat is in september 2018 besproken met mensen die ernaast wonen en anderen die mee willen denken. Het was een zeer geslaagde inloopavond. Het plan werd waar nodig aangepast. In december en januari 2019, net voor de vorst, konden we dit stuk nog aanleggen.

Park aan Pottenbakkerstraat

In het park aan de Pottenbakkerstraat legden vrijwilligers in voorjaar 2018 fruitbomen en bloemperken aan. Leerlingen van basisschool De Eerste Rith hielpen hierbij. Ook met het aanleggen van een houtsnipperpaadje door het speelbosje naast de school.

Naast De Dobbelsteen

De eerste stukken van de Plukroute zijn al aangeplant. Een perk aan de Leidekkerstraat, naast wijkcentrum De Dobbelsteen, is in november 2017 aangeplant. Wijkbewoners, leerlingen van basisschool Sint Maerte en van de Democratische School Libertad hielpen mee.

Leidekkerstraat

De eerste stukken van de Plukroute zijn al aangeplant. Een perk aan de Leidekkerstraat, naast wijkcentrum De Dobbelsteen, is in november 2017 aangeplant. En in het park aan de Pottenbakkerstraat zijn voorjaar 2018 fruitbomen en bloemperken aangelegd. Vele Princenhagenaars hielpen mee: wijkbewoners en leerlingen van basisschool Sint Maerte, van basisschool De Eerste Rith en van de Democratische School Libertad.

Top