Appelbes
Aronia prunifolia 'Hugin'

Deze struik heeft  witte bloemetjes waaraan trossen kleine eetbare rode of zwarte besjes groeien. De struik is een bekende gast in ‘Nederlandse plantsoenen’ . Ze doet vaak dienst als voer voor vogels en bijen.

In veel landen in Oost-Europa en Scandinavië heeft Aronia een veel grotere rol! Hier worden ze als echt fruitgewas geplant en verwerkt in sappen en jams. Gelukkig wordt hij ook in ons land geteeld, voornamelijk op de Waddeneilanden. Doordat de Appelbes weinig last heeft van ziekte en hoge en zeer lage temperaturen kan hebben, is de opbrengst per keer groot.

De smaak is te vergelijken met bramen,  maar met een wrangere nasmaak. Die verdwijnt na het koken. Door het hoge gehalte aan vitamine C en K is het een gezond en lekker alternatief! Een leuk feitje is dat de kleurstof uit de bessen bekend als E124, gebruikt voor het kleuren van verschillende vruchtenyoghurts!

Bloeiperiode: mei

Pluktijd: augustus- oktober

Wat kun je oogsten: de trossen rode of zwarte bessen.

 

Top