Daglelie
Hemerocallis fulva

De vele bloemen aan deze plant lijken op lelies maar behoren tot een andere familie. Elke bloem bloeit maar één dag. Er bestaan vele soorten in allerlei verschillende kleuren.

De mooie bloemen zijn goed vers te eten en zijn knapperig, smaken fris en afhankelijk van de soort hebben ze een licht zoete of pittige smaak. Er kan ook bindmiddel van de uitgebloeide en gedroogde bloemen worden gemaakt; dat is goed te gebruiken bij het maken van soep en sauzen.

De knollen kunnen gekookt of gebakken worden. Ze hebben een nootachtige smaak en ook de jonge scheuten zijn gekookt eetbaar als groente. Als je de scheuten en knollen van de daglelie eet, eet dan eerst een kleine hoeveelheid. Sommige mensen kunnen er licht gevoelig voor zijn.

 

Bloeiperiode: juni-augustus

Pluktijd: juni-augustus

Wat kun je oogsten: bloemen, jonge scheuten, knollen.

Top