Mahoniebes
Mahonia aquifolium

Deze struik met zijn ‘hulstachtige’, stekelige bladeren is een bekende in parken en plantsoenen. Hij is te herkennen aan zijn geknopte, gele bloemetjes. Na uitbloeien komen er blauwzwarte bessen aan.

De gecultiveerde variant (die wij kennen) groeit gemakkelijk op verschillende bodemsoorten, maar de wilde variant gedijt het best op droge grond in de buurt van naaldbossen.

Als plant is Mahoniebes giftig en de bessen die in trossen groeien zijn rauw niet eetbaar, maar wel als ze gekookt zijn. De beste tijd om te oogsten is augustus. Mahoniebes is rijk aan vitamine C. In Amerika wordt hij al honderden jaren gegeten en verwerkt als gelei of jam!

Bloeiperiode: april

Pluktijd: augustus

Wat kun je oogsten: de trossen blauwzwarte bessen.

 

Recept

Mahoniebessengelei

  • 1 kg rijpe Mahoniebessen
  • 1 liter appelsap (liefst biologisch)
  • ½ kg geleisuiker

Bereidingswijze

Voordat je begint, moeten de bessen gewassen worden. Zet ze net onder water en kook het geheel (op een zacht vuur) 5 minuten door. Afgieten in een fijne zeef en kneuzen met een lepel zodat de pitten van het vruchtvlees komen. Vermeng de pulp met de appelsap en kook dit (op een zacht vuur) 10 minuten. Het schuim moet regelmatig worden afgeschept. Na 10 minuten de geleisuiker toevoegen en inkoken tot die is opgelost. Doe na inkoken de gelei direct in een jampot en laat 15 minuten afkoelen. Hierna de deksel plaatsen en aandraaien en 10 minuten (op zijn kop) verder laten afkoelen. Op deze manier ontstaat er een natuurlijk vacuüm, waardoor houdbaarheid  ontstaat. Is prima te bewaren voor ruim twee maanden in de koelkast. Heerlijk over de appeltaart of andere appelgerechten. Smaakt uitstekend bij wild!

 

Top