Meidoorn
Crataegus spp.

Ook wel bekend als Steendoorn of Haagdoorn. Meidoorn is te herkennen aan zijn sterk geurende witte bloemen, venijnige doornen en bessen. De bessen hebben wat weg van kleine rozenbottels. Dit laatste is trouwens niet zo’n gek, want Meidoorn behoort ook tot de rozenfamilie.

Net als Appelbes komt Meidoorn vaak voor in plantsoenen waar vogels en insecten ervan kunnen genieten. Dit is overigens niet altijd zo geweest! Vroeger deed Meidoorn zijn werk als afrastering voor vee en als ondoordringbaar hekwerk in tuinen en hofjes. Er wordt in verschillende mythes en sprookjes geschreven over een ondoordringbare struik die kastelen en forten beschermde tegen de buitenwereld zoals in Doornroosje. Het zou hier vermoedelijk gaan om Meidoorn, die met zijn stevige takken gemakkelijk in elkaar groeit en een lengte van 4,5 meter kan bereiken.

Naast de struikvariant kennen we ook nog de boomvariant die ongeveer 6 meter kan worden. Beide zijn sterke planten die weinig last hebben van ziektes. Door zijn doornen is de plant goed beschermd tegen mens en dier.

De Meidoorn biedt ook bescherming aan de innerlijke mens door zijn hoog geneeskrachtige werking. De bladeren, bloemen en bessen kunnen vers of gedroogd worden gebruikt in thee voor de bloedsomloop en tegen hart- en vaatziekte. Er wordt al sinds de Chinese geneeskunde (duizenden jaren geleden) geschreven over Meidoorn en zijn werking.

Bloeiperiode: mei-juni

Pluktijd: juli-augustus

Wat kun je oogsten: de rood/zwarte  bessen, bladeren, bloemen.

Top