Rode bes
Ribes rubrum

De rode bes word ook vaak aalbes genoemd en komt in Nederland ook in het wild voor. De kleine witte onopvallende bloemetjes bloeien in april aan grote groene trossen. De plant kan 1,5 tot 2 meter hoog worden. De mooie rode besjes smaken een beetje zuur. Ze zijn zowel vers als verwerkt goed eetbaar en zeer geliefd bij vogels. Ook kan er thee gezet worden van het blad.

Bloeiperiode: april

Pluktijd: juni-juli

Wat kun je oogsten: vruchten, blaadjes.

 

Recept

Bessenmuffin

100 g bessen
250 g bloem
60 g suiker
1,5 dl melk
2 eieren
50 g boter
2,5 tl bakpoeder

zout

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de boter smelten en zeef de bloem in een kom terwijl je suiker, bakpoeder en zout aan de bloem toevoegt. Klop de eieren los en voeg ze samen met de melk en gesmolten boter aan het bloemmengsel toe. Roer door elkaar en meng de bessen erdoorheen. Vul de muffinvorm voor tweederde met beslag en bak 20 tot 25 minuten in de oven.

 

Top