Buffelkrent
Ribes odoratum

Behalve buffelkrent wordt deze bessenstruik ook wel Gele ribes of Gouden ribes genoemd. In april bloeien geurende, goudgele bloemen in rechtopstaande trossen. Na het uitbloeien ontstaan donkerpaarse bessen. Deze zijn zowel vers als verwerkt eetbaar. Ze smaken erg naar zwarte bessen met een sterker cassisachtige nasmaak. Direct van de plant zijn ze het lekkerst of als siroop op een mooie zomerse dag!

De Buffelkrent komt oorspronkelijk uit Noord- Amerika. Buffelkrent houdt van de volle zon, maar kan schaduw ook goed hebben. Alle bodemsoorten zijn goed mits goed doorlatend is. Helaas is hij wel wat gevoeliger dan de meeste planten in de Plukroute! Bij veel vocht kan hij onder andere last krijgen van bladvlekkenziekte.

Bloeiperiode: april-mei

Pluktijd: eind juli- augustus

Wat kun je oogsten: de donkerpaarse bessen

 

 

Recept

Buffelkrent siroop

  • 400 g Ribes bessen
  • 250 ml water
  • 400 g suiker

Breng de bessen samen met het water aan de kook gedurende 20 minuten. Zeef het mengsel door een fijne doek en vang het sap op. Breng het sap weer aan de kook met de suiker, tot deze volledig is opgelost. Het sap in schone glazen flessen (liefst weckflessen) gieten en deze au bain-marie gedurende 30 minuten in laten koken zodat er een mooie siroop ontstaat. Na smaak de siroop aanlengen met water.

Top