Dropplant
Agastache foeniculum

Zoals de naam doet vermoeden geeft dit kruid een dropachtige geur af. De bladeren van deze geurende plant hebben een anijsachtige smaak en kunnen gegeten worden bijvoorbeeld in vleesgerechten, limonade of thee. Let op: het gaat hier niet om de zoethoutplant die gebruikt wordt voor het maken van drop.

Dropplant is te herkennen aan zijn muntachtige bladeren en grote aren met kleine paarse bloemen. Er komen wel 19 kleuren voor waarvan paars de meest voorkomende is. Dropplant kent een lange bloeitijd, van juni tot aan eind september.

Bloeiperiode: juni-september

Pluktijd: juli-augustus

Wat kun je oogsten: de bladeren als kruidenstrooisel in allerlei gerechten.

 

 

Recept

Limonade van dropplant

Voor de siroop:

  • 170 gr honing (met neutrale smaak)
  • 120 ml water
  • 2 eetlepels gesneden Dropplant blad
  • 1 eetlepel gesneden dragon en munt blad

Voor de limonade

  • 1 l bruisend water
  • 3 limoenen
  • ijsblokjes
  • Een paar Dropplant bloemen en blaadjes voor garnering

Snijd alle blaadjes in reepjes. Verwarm in een pannetje de honing met water, op een laag vuur (niet laten koken). Als de honing en het water vermengd zijn,  voeg de blaadjes Dropplant, dragon en munt toe. Laat het mengsel afkoelen en zet hierna een nachtje in de koelkast. Om de siroop te gebruiken, zeef er eerst de blaadjes uit! De hoeveelheid siroop en water zijn natuurlijk naar eigen smaak te bepalen.

Top