Grote Kattenstaart
lythrum Salicaria

Deze plant voelt zich graag thuis bij vochtige graslanden. Hij is te herkennen aan zijn rood-roze bloemen die als een soort kransen onder elkaar groeien. De bloemen bloeien volgens een aarvormige bloeiwijze. Dit betekent dat ze in een punt groeien zoals veel graansoorten dat doen. De onderste bloemen komen wat eerde tot bloei dan de bovenste waardoor een soort van puntvorm ontstaat.  Hier komt waarschijnlijk de naam ‘kattenstaart’ vandaan.

Grote Kattestaart is tweeslachtig waardoor hij (of zij) zichzelf kan bevruchten met de hulp van vliegende insecten. Om deze insecten aan te trekken heeft de Grote kattenstaart een bijzondere manier gevonden, tristylie genoemd. Tristylie betekent dat de plant zijn meeldraden op verschillende lengtes en stijlen aanbiedt. De ene krans bloemen kan bijvoorbeeld korte meeldraden hebben en de andere krans langere, zodat meerdere soorten insecten bij het stuifmeel kunnen komen.

Grote kattenstaart wordt soms als geneeskrachtig kruid met een hoge antibiotische werking gebruikt. Bijvoorbeeld bij chronische diarree, enteritis en dysenterie. De plant is droog of vers te gebruiken in thee en kan zo worden ingenomen.

Bloeiperiode: juni-september

Pluktijd: eind juli

Wat kun je oogsten: de mooie bloemen voor in een boeket, de gehele plant voor medicinaal gebruik.

 

Top