IJzerhard
Verbena

Misschien wel het beroemdste kruid uit de geschiedenis. IJzerhard of Verbena wordt al sinds de romeinse tijd gebruikt voor uiteenlopende zaken zoals maag- en darmklachten, kiespijn, zweren, hart en vaatziekten. De werkzame stof in IJzerhard werkt ontstekingsremmend en pijnstillend, waardoor het voor veel kwalen kan worden gebruikt.  

Bloeiperiode: juni-oktober

Pluktijd: eind juli

Wat kun je oogsten:  de bloemen, bladeren en steeltjes zijn te verwerken.

 

Recept

Perziken in geurig ijzerhard-gelei

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 witte of gele rijpe stevige perziken
  • 100 g frambozen
  • 100 g kristalsuiker
  • 32 blaadjes geurig IJzerhard
  • 2 el citroensap
  • 2 blaadjes gelatine.

 

Bereidingswijze

Week de gelatine in koud water. Schenk 2 dl water in een grote pan, voeg de suiker toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten koken, neem daarna de pan van het vuur en voeg de blaadjes gelatine toe. Vermeng en roer de blaadjes IJzerhard erdoor. Laat afkoelen. Schil de perziken en snijd ze in partjes van 1 cm dik. Besprenkel ze met het citroensap en meng .Laat de perziken goed uitlekken, verdeel ze over 4 schaaltjes en garneer met de frambozen. Schenk de koude, nog wat vloeibare gelei erover en laat 2 uren opstijven in de koelkast.

 

Top