Japanse kweepeer
Deze kweepeersoort heeft gele vruchten en geen stekels. De vrucht is te gebruiken in jam of gelei.
Bloeiperiode: maart- april
Pluktijd: september- oktober
Wat kun je oogsten: de gele vruchten.
Recept
Kweepeergelei
- 1 kg kweeperen
- 1 l water
- 2 stuks steranijs
- 1 pakje Marmello (geleerpoeder)
- 300 g suiker
Bereidingswijze
Snijd de vruchten in stukken. Doe ze in een grote pan en voeg water en steranijs toe. Kook ze tot de vruchten zacht zijn, ongeveer 45 minuten. Doe een dunne doek in een vergiet boven een pan en schenk de vruchten erin. Bind de doek bij elkaar en hang die boven de pan (je kunt hiervoor een omgekeerd krukje gebruiken). Een nachtje laten uitlekken. Het overgebleven vocht zou ongeveer 750 ml moeten zijn. Breng aan de kook en voeg dan de Marmello met de suiker. Kook gedurende 1 minuut en schenk dan in gesteriliseerde potjes. Draai de potjes om en laat ze 10 minuten op de kop staan. Gelei is minstens een jaar houdbaar.