Munt
Mentha spicata

Misschien wel een van de meest bekende en hipste soorten kruidenplanten van dit moment! Met zijn puntige blaadjes, sterke geur en zijn aarvormige paarse bloementjes is hij niet te missen in de tuin. Of het nu thee, mojito of in gerechten wordt gebruikt, munt is echt een allrounder met zijn onmiskenbare geur en smaak!

In de tijd van Egyptenaren, Grieken en Romeinen werd dit kruid al ingezet voor het stelpen van bloedingen, zweren, huidaandoeningen en de vermindering van een slechte adem. Voor dit laatste is munt nog steeds het hoofdbestandsdeel, natuurlijk in kauwgom en pepermunt ! Naast zijn medicinale functie wordt munt ook toegepast in de schoonmaak en parfumindustrie vanwege zijn sterke aroma. De geur schijnt ook een afschrikkend effect te hebben op ongedierte.

Munt groeit graag op een vochtige zuurstofrijke grond die half/vol in de zon staat.    

Bloeiperiode: juli-augustus

Pluktijd: eind juli/ begin augustus

Wat kun je oogsten: de bladeren die heerlijk zijn in thee, alcoholische dranken of gerechten.

 

 

Recept

Lamsvlees met munt

voor 6-8 personen:

  • 10 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 2 bosjes munt (los en fijnsnijden)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1½ kg lamsvlees
  • zout, peper
  • 600 gr groene asperges
  • 600 gr witte asperges (geschild)

Meng voor de muntsaus 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels suiker en 1 bosje munt en laat deze intrekken. Meng de olie, 5 el azijn, 2 el suiker en 1 bosje munt. Leg het lamsvlees in een grote braadslede en snijd de bovenkant in. Bestrooi met zout en peper en schenk het olie-muntmengsel over het vlees. In de koelkast 1 uur laten marineren.

Bak het lamsvlees circa 25 min. in een voorverwarmde oven op 200°C tot het vlees rosé is (of langer als je het gaar wilt hebben).  Kook intussen de asperges beetgaar in ruim kokend water met zout (de groene 3-6 min., de witte 4-8 min.). Serveer het lamsvlees met asperges en de muntsaus.

Top