Oregano

Deze Origanum 'Rosenkuppel' heeft dezelfde medicinale werking en kan in de keuken hetzelfde worden gebruikt als de bekendere Origanum vulgare. De ‘Rosenkuppel’ woekert echter minder , dus heeft de Plukroute hiervoor gekozen.

Oregano is een mediterraan keukenkruid met paarse-roze bloempjes dat aan vele gerechten, zoals salades, pizza, overschotels en sauzen, kan worden toegevoegd. De blaadjes zijn vers eetbaar en kunnen worden gedroogd waardoor ze zoeter gaan smaken. Daarnaast kan van de blaadjes en bloementakjes thee worden gezet.

Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd en wordt vaak verward met echte marjolein (Origanum majorana) dat een minder pikante smaak heeft.

Medicinaal heeft Oregano een verdovende werking en het werd vroeger gebruikt bij darmklachten, luchtwegproblemen, pijnlijke menstruatie en uitwendig als ontsmettingsmiddel. Mogelijk kan oregano ook helpen bij diabetes type 2. De plant wordt ongeveer 50 cm hoog en de bloemetjes worden druk bezocht door insecten en vlinders.

Bloeiperiode: juli-oktober

Pluktijd: april-december

Wat kun je oogsten: de bloemen en blaadjes.

 

 

Recept

 

Oreganokoek

 

1 theelepel gedroogde oregano

200 gr zelfrijzend bakmeel

2 theelepels basterdsuiker

1 theelepell zout

1 ei

50 ml melk

2 eetlepels gesmolten boter

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Klop het ei, de boter en de melk door elkaar en voeg dit mengsel aan de droge ingrediënten toe. Wanneer het deeg goed door elkaar is gemengd, kan het 45 minuten in een ingevette springvorm in de oven. De koek is warm het lekkerst.

Top