Salie
Salvia officinalis

Dit bekende kruid wordt voornamelijk in de mediterrane keuken gebruikt als smaakmaker bij vleesgerechten. De hobbelige en donzige bladeren zijn het deel wat gegeten kan worden. Salie is een lage tot middelhoge plant van 40 tot 80 cm die in de zomerperiode witte/ paarskleurige bloemen geeft. Zoals vele kruidensoorten heeft salie ook een houtige stengelvoet.

Naast zijn toepassingen in de keuken staat Salie ook bekend om zijn geneeskrachtige werking.  Salie is ontsmettend en helpt tegen ontstekingen, voornamelijk aan de slijmvliezen. Dit is ook de reden dat deze in bepaalde tandpaste gebruikt wordt. Door de bladeren te laten weken in warm water, krijg je een sterk spoelmiddel voor een gezond gebit.

Bloeiperiode: juni-juli

Pluktijd: eind juni

Wat kun je oogsten: bladeren voor toepassing in de keuken, of als geneesmiddel voor ontstekingen in de mond

Top