Roomse kervel
Myrrhis odorata

Een plant die je waarschijnlijk herkent als onkruid langs sloten en verwilderde tuinen. Zijn oorsprong is te vinden in de Pyreneeën en Kaukasus. Dit laatste gebied heeft ook alles te maken met zijn Nederlandse benaming. Veel culturen hebben dit deel van de wereld veroverd met name de Romeinen. Zij hebben Roomse kervel ingevoerd en verder verspreid binnen Europa.
Door zijn specifieke smaak en geur is/was Roomse kervel ideaal om te gebruiken in de keuken. Alle delen van de plant zijn dan ook op verschillende manieren toe te passen. Het blad is wat sterker dan gewone kervel met dezelfde mogelijkheden. Stengels zijn wat zoeter dan het blad en bijvoorbeeld heel lekker met rabarber. De wortel is vergelijkbaar met pastinaak maar meer anijssmaak.
Roomse kervel kun je herkennen aan zijn lange lancetvormige bladeren die erg lijken op die van een varen. Bovenaan de stengel zijn wel 4 tot 10 witte groepjes bloemen te vinden.

Bloeiperiode: mei-juni

Pluktijd: begin juni

Wat kun je oogsten: gehele plant voor toepassing in de keuken, bloem voor het boeket.

Wortel is ook te gebruiken maar gelieve deze te laten zitten voor behoud Pluktuin.

Recept

Rabarbercompote met Roomkervel

  • 1 kg rabarber
  • 2 volle eetlepels fijngehakt Roomse kervelblad, onrijpe zaadjes, bloementjes
  • 500 g geleisuiker speciaal (Van Gilse)
  • Glazen potten (liefst Weck)

Bereidingswijze:

Was de rabarberstelen, en snijd in stukjes van 1-2 cm. Knip de onrijpe zaden en de bloemetjes van de Roomse kervel en bewaar ze. Knip de blaadjes van de Roomse kervel los, wassen en hak het blad fijn. Twee volle eetlepels gaan in de confituur, de rest wordt ingevroren voor later. Meng de rabarber met de zaadjes, bloemetjes en geleisuiker in een diepe pan. Laat het mengsel even staan zodat het sap uit de rabarber kan trekken. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat 3 minuten goed doorkoken. Roer de blaadjes door het mengsel en roer nog heel even goed door. Vul de hete potjes met de hete confituur tot aan de schroefdraad en sluit ze af met een deksel. Zet de potjes enkele minuten op de kop. Recept is voldoende voor ongeveer 5 potjes van 200 ml. 

 

 

Top