Kastanje (tam)
Castanea sativa
In Nederland en België komt de kastanjeboom verwilderd voor en verder op oude landgoederen. Met name in het zuidoosten van Nederland zijn vrij veel oudere tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes zijn een bron van eiwitten en daardoor een krachtig voedingsmiddel als vervanger van bijvoorbeeld aardappels.
De vruchten van de tamme kastanje kunnen, in tegenstelling tot die van de paardenkastanje, gegeten worden. Men kan de kastanjes roosteren of koken. Ook kan men gedroogde kastanjes verwerken in meel.
In talloze landen in met name Midden-Europa worden gepofte kastanjes meteen na de oogst in de nazomer op straat verkocht. In Nederland worden kastanjes wel gepoft of gekookt.
Bloeiperiode: juni-juli
Pluktijd: september – oktober. Meestal raap je ze van de grond. Met je schoenen kun je de gesloten bolsters open rollen.
Wat kun je oogsten: de vruchten (kastanjes) … pas op voor je vingers, want de bolsters hebben scherpe stekels
Recept
Geroosterde kastanjes
1 kilo kastanjes (of meer of minder…)
De oven voorverwarmen op 200°C/gasoven stand 6.
Snijd een X aan de bovenkant van elke kastanje en leg op een bakplaat.
Rooster ze gedurende 15-20 minuten in een voorverwarmde oven totdat de inkepingen zich openen en lichtjes naar buiten buigen.
Schil ze en serveer ze terwijl nog steeds warm zijn.