Walnotenboom
Juglans regla

Walnootbomen vinden we vaak in de nabijheid van boerderijen. De reden hiervoor zijn niet de lekkere noten die in de herfst geoogst kunnen worden, maar vooral het op afstand houden van muggen en vliegen: die houden niet van de bittere olie (junglandine) die de bladeren afscheiden. 
De walnoot heeft een symmetrische, brede en luchtige kroon. De blaadjes zijn roodbruin bij het uitkomen, later glanzend groen. Bij kneuzing ruiken zij aromatisch.
Het donkerbruine, mooi getekende notenhout wordt gebruikt voor het vervaardigen van meubels, piano’s, parket en lambrisering. Ook kan er thee van notenblad getrokken worden wat vroeger als een middel tegen bloedarmoede werd gebruikt. En nog steeds wordt het in de natuurgeneeswijze nog wel eens als eetlustopwekkend middel aanbevolen. 
Bekend is ook de walnootolie, lekker in de sla en geliefd bij kunstschilders omdat het reukloos is en snel droogt. Tevens is het als lampolie te gebruiken.

Bloeitijd: april - mei

Pluktijd: eind september tot half oktober

Wat kun je oogsten: de vruchten


Recept

Walnotenpasta

300 gr. walnoten (reeds gekraakt)
2 eetl. olijfolie of kokosolie
2 eetl. agavesiroop

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Laat het net zo lang hakken tot er een smeuiige gladde pasta ontstaat. Nu is het al klaar om te gebruiken.
Je kunt deze pasta/pindakaas ca. 2 weken in de koelkast bewaren.

Tip: Je kunt de pasta ook eventueel met een vijzel maken wanneer je geen keukenmachine hebt.

Top