Herfst: Tijd om te planten!

De herfst is het ideale seizoen om te planten en te verplanten. De lentes zijn vaak te droog, dat hebben we dit jaar wel gemerkt.
In de agenda zie je de dagen dat we gaan aanplanten. We kunnen ivm Corona maar met vier mensen tegelijk werken. Dus moet je je even aanmelden als je mee wilt doen. Geven zich teveel mensen op, dan wisselen we na een uur. Neem je eigen handschoenen mee! 

In het wijkblad stond een artikel van onze hand over droogte en hitte om je huis. En wat je daar nu in de herfst aan kunt doen!

Wat helpt tegen droogte en hitte?

We zaten deze zomer te puffen van de hitte. En ook de planten in tuin en op balkon hadden het niet makkelijk. Het ziet ernaar uit dat hittegolven en droogte blijven terugkomen. Meer groen om je huis betekent meer koelte. Wat kun je zelf doen?

  • Haal zoveel mogelijk tegels weg. Een perk met planten geeft koelte, tegels geven hitte af.
  • Plant een boom. Dat geeft schaduw en koelte, het kan wel 10 graden schelen! En het zorgt ook voor minder droge grond eronder. Heb je geen ruimte voor een boom? Een pergola, afdak of muur met klimmers helpt ook. Blauwe of witte regen bijvoorbeeld: groeit snel, makkelijk te snoeien, bloeit een paar keer, fijn voor vlinders en bijen.
  • Of zet sedums op een afdak boven de fietsen bijvoorbeeld. Ze houden erg van warmte, bloeien mooi en de vlinders en bijen zijn er dol op.
  • Bedek kale grond. Die droogt namelijk uit. Ook spitten en schoffelen werkt droogte in de hand. Het is misschien even wennen, maar laat fijngemaakte bladeren en takjes liggen tussen de planten. Of plant bodembedekkers zoals maagdenpalm. Het heeft veel voordelen: minder droge grond, minder onkruid, voedsel voor insecten wat weer vogels aantrekt.
  • Kijk ook op natuurmonumenten.nl/nieuws/8-tips-tegen-droogte-je-tuin

Zin om te beginnen? Het najaar is er ideaal voor, een herfstbui helpt de wortels van de nieuwe planten.

Planten die goed tegen droogte kunnen zijn bijvoorbeeld:
Kattenkruid (Nepeta), IJzerhard (Verbena) en Zonnehoed (Echinacea).

Veel plezier!

Top