Bramen
Rubus Fruticosus

Bramen kun je eenvoudig in je eigen tuin laten groeien. De plant heeft veel stekels en vormt daardoor een goede natuurlijke afscheiding voor indringers. Bramen zijn erg lekker. In de zomer komen er ontzettend veel bramen aan een grote struik. Dan is de tijd om bramenjam te gaan maken zodat je het hele jaar van bramen uit eigen tuin kunt genieten.
De bramenstruik is een sterke groeier en moet regelmatig bij gesnoeid worden zodat hij niet de hele tuin overneemt.

Behalve bramenjam, kun je ook bramentaart maken. De braam leent zich ook uitstekend om voorzichtig tussen duim en wijsvinger te plukken en te snacken. Het is een prima vrucht voor in een smoothie. Vers geperste bramen die gezeefd zijn zodat er geen pitjes meer in zitten kun je als natuurlijke saus door de yoghurt doen of over zelfgemaakt roomijs, pannenkoeken en flensjes.

Er staan drie soorten bramen langs de speeltuin:

Doornloze braam  Rubus fruticosus Chester Thornless
Deze braam is een erg fraai, doornloos bramenras met grote, zoete vruchten. De bramen zijn vrij laat rijp, ongeveer aan het einde van augustus. De smaak en opbrengst zijn allebei erg goed. Dit ras wordt nog steeds veel gebruikt in de professionele teelt. De Doornloze braam groeit het beste in de zon of halfschaduw. Veel zon zorgt voor zoetere vruchten.

Doornloze braam  Rubus fruticosus Black Satin
De Black Satin is een krachtig groeiende doornloze braam met een zeer goede productie en een lange oogsttijd. De grote, ronde en mooi glanzende vruchten bevatten veel sap en smaken goed.Ze zitten vol mineralen!
Dat de struiken geen stekels hebben heeft geen invloed op de smaak van de vrucht, wel zijn ze zonder stekels kindvriendelijker. De roze bloemen van deze braam zijn erg opvallend. De bestuiving van de bloemen gebeurt door bijen en hommels. Warm en droog weer is ideaal voor een goede vruchtzetting.

Doornloze braam  Rubus fruticosus Thornless Evergreen
Thornless Evergreen is een doornloze braam. Deze vruchten hebben veel zon en tijd nodig om te rijpen. In de herfst kunnen de vruchten geplukt worden. Men kan er jam en likeur of sap van bereiden. Op leemgrond groeit deze braam het best. Voelt zich thuis op een beschutte plaats. Bij vorst de planten afdekken.

Bloeitijd: mei-september 

Pluktijd: augustus/september (Thornless Evergreen: juli-oktober)

Wat kun je oogsten: de vruchten

Top