Taybes
Rubus fruticosus Tayberry

De Taybes wordt langzaam maar zeker populairder in Nederland. De plant behoort onderhand tot de standaarduitrusting van de tuincentra. De Taybes is ontstaan als kruisingsproduct tussen verschillende Rubus soorten, waaronder braam en framboos. Hij wordt ook wel Braamboos genoemd.  De vruchten zijn een stuk langer en groter dan van een braam en framboos. De smaak lijkt niet echt op framboos of braam, maar is iets nieuws.
De stengels van taybessen zijn licht gestekeld, zoals die van framboos. Maakt lange ranken die men het beste steun kan geven langs een hek of draad.

Het tijdstip dat men normaal steenfruitbomen mag snoeien, is vanaf april tot half september. De bloei van de taybes is rond mei met mooie crémekleurige bloemen die veel bijen en hommels kunnen aantrekken.

De Taybessen zijn zeer groot, aromatisch en geeft zeer grote oogsten! De bessen wel rijp laten worden, anders zijn ze zuur.
In de bessen zitten veel stoffen die de gezondheid bevorderen! De Taybes kan vers gegeten worden, maar er kan ook heerlijke jam, sap of wijn van gemaakt worden.

Bloeitijd: mei

Pluktijd: juni/juli

Wat kun je oogsten: de vruchten

Top