Rode en witte bessen
Ribes Rubrum

De bessenmix bestaat uit rode, witte en zwarte aalbessen. De rode aalbessen zijn verreweg het zuurste. Witte aalbessen zijn minder zuur, milder van smaak. Zwarte bessen kunnen rauw niet gegeten worden, maar zijn wel erg gezond; verwerk deze bessen in jam, of zelfgemaakte limonade.

De rode bes heeft net als zwarte bes een medicinale werking. Het eten van de bessen vermindert koorts, wekt de eetlust op, stelpt bloed en vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Over het algemeen bevordert rode bessen de spijsvertering en werkt het licht laxerend.

Rode en witte bessen worden op dezelfde manier gesnoeid. Ze geven vrucht op meerjarig hout. dus ook zonder te snoeien geven de struiken vrucht. Snoeien zorgt voor een grotere oogst en voor zoetere vruchten doordat ze meer zon vangen.
Snoeiwijze:
- verwijder dood hout en gebroken takken
- verwijder kruisende en schurende takken
- houd ongeveer 6 hoofdtakken over en zorg ervoor dat deze takken omhoog groeien en gelijkmatig over de struik verdeeld zijn
- evt: knip de hoofdtakken wat terug. Zo komen er in het groeiseizoen meer zijtakken aan, waar dan weer vrucht aan komt.

Bloeitijd: april

Oogsttijd: juli

Wat kun je oogsten: de vruchten

Top