Mispel
Mespilus germanica
Wat ze over de vruchten van de Mispel wel eens durven zeggen doet niets goeds vermoeden. 'Zo rot als een mispel' zeggen de mensen wel eens. Maar dit geeft een heel verkeerde indruk. Mispels zijn lekkere vruchten als je ze niet te lang laat hangen.
Deze struik die meer op een boom lijkt, wordt zeker niet groter dan 6 meter. Ze is mooi van vorm en heeft in de lente mooie grote bloesems.
In de winter snoei je een derde van de hoofdtakken weg. Mispelvruchtjes groeien op tweejarig hout. Even geduld dus.
Van de vruchten kan je mispellikeur en mispelmoes maken om nooit te vergeten. Je moet wel wachten tot de vruchten zacht zijn. Je kunt de vruchten rauw eten. Het vruchtvlees smaakt een beetje zoetzuur en doet ook wat denken aan kaneel.
Bloeiperiode: kort, meestal eerste week van mei
Pluktijd: na enkele nachten vorst
Wat kun je oogsten: de vrucht