Princevillepark

Op 28 juni 2023 zijn het Bielooppark en het Princevillepark officieel geopend door wethouder Bruijns (portefeuille Buitenruimte). Hij onthulde de ingang van het Plukbos. Daarna genoten vele kinderen (en volwassenen) van de activiteiten: wilgentenen werkstukjes of nestkastjes maken, waterbeestjes determineren, cakes versieren, stoepkrijten en van het blotevoetenpad!
Bekijk het fotoalbum hier

En kijk hier voor de beplanting:
Klik hier voor het Voedselbos: Beplantingsplan-Voedselbos
En klik hier voor de boomgaard: Beplantingsplan Princevillepark 

In vijf plantdagen zijn in het Princevillepark een voedselbos, een fruitboomgaard met 31 bomen, een gemengde haag met stoofperen, oeverbeplanting met gagel, een amandelboom, een rij druivenstruiken, een pruimenlaan en drie blauwebessenbosjes aangeplant.

Langs de parkeerplaatsen van de kantorengebouwen is een gemende haag aangelegd met daarin zeven stoofperenbomen. Daarmee onttrekken we die wat aan het zicht. De haag bestaat uit allerlei soorten als brem, egelantier, appelbes, meidoorn en rode aalbessenstruiken. Het wordt een kleurrijk geheel waar in alle seizoenen wat te ontdekken en/of te plukken valt. Dat is goed voor de biodiversiteit en dus ook voor allerlei insecten en vogels.
Ondanks de kou kwamen er steeds zo'n 15 vrijwilligers helpen.

Keuze beplanting
De gemeente helpt ons met plannen maken door ons te laten begeleiden door landschapsarchitect Bert Voeten van Plancompagnons en Sifra Timmermans van Tuinrecept.nl. Sifra weet alles van eetbaar groen. Zij doet voorstellen voor het groen. Het kiezen van de bomen en planten gaat in overleg met gemeente, vrijwilligers én buurtbewoners. Afhankelijk van de plek plant de Plukroute soms alleen inheems groen (in het ecologisch beheerde Bielooppark en Luciapark). In het Princevillepark hebben we gekozen voor een mengeling van inheems groen (bijvoorbeeld gagel, vlier en meidoorn) en interessante en lekker eetbare soorten. Daar zitten ook verrassende soorten bij als de ‘uiensoepboom’ de ‘kaki’ en de ‘persimoen’. In totaal hebben we zo’n 60 verschillende soorten geplant. Die diversiteit is goed voor de natuur en leuk omdat er dan veel te ontdekken valt.

Voedselbos
Het meest bijzondere stuk wat de vrijwilligers aangeplant hebben is het voedselbos. Daar staan heel veel verschillende eetbare soorten bij elkaar. Een voedselbos bestaat uit een boomlaag (hoge notenbomen en lagere fruitbomen), bessenstruiken, een kruidlaag en bodembedekkers. Ze vormen samen één ecosysteem wat zo ontworpen is dat planten juist in elkaars gezelschap beter groeien. Er loopt een slingerpad doorheen zodat je goed kunt (gaan) plukken. Een gemengde haag (geplant door kinderen van de Eerste Rith en Sinte Maerte) en takkenrillen geven beschutting aan de planten. Die beschutting en diversiteit trekt ook weer bos- en struweelvogels zoals mezen of spechten. Zo vormen ze een rijk leefgebied.

Samenwerking
In december en januari 2023 werd er hard gewerkt aan de bovenste en middelste laag van het Voedselbos: de bomen en struiken. En ook aan de boomgaard in het Princevillepark. In april werden de bodembedekkers, kruiden geplant en werd gezaaid.
Op 21 november 2022 hielpen 80 studenten van Curio mee en op 23 november leerlingen van De Eerste Rith en St Maerte. In april 2022 gaven we omwonenden en vrijwilligers de gelegenheid te reageren op onze plannen voor de beplanting van het Princevillepark.  Naar aanleiding van de reacties werd het plan enigszins herzien.

Het Buurtnatuurfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Breda en het Dorpsplatform Princenhage dragen financieel bij aan de herinrichting van dit park.

Een smakelijk filmpje over een Voedselbos in Berg en Dal: Hier 

Top