Luciapark

Tussen de Liesboslaan en de Ettensebaan lag een braak terrein met een vijver die bedoeld is als afwatering van het dak van IKEA. De Plukroute loopt nu door dit stuk Princenhage. Op het terrein van Lucia- Thebe wonen veel mensen die slecht ter been zijn. Door de aanleg van het rolstoelpad rond de vijver kunnen ook zij nu een leuk ommetje maken. Ook aan kinderen en honden is gedacht. Kinderen kunnen via stapkeien naar een klein speeleilandje in de vijver. En er is een terreintje voor honden.

Sanering stukje Luciapark en plan speelplek
Het laatste stuk van het Luciapark is in april 2023 aangeplant, o.a.drie moerbeibomen. Ook de gemeente herplantte bomen in overleg met de Plukroute. Er komt ook een speelplek.
Dit deel van het park was eigendom van Alibre. Vroeger stond hier een benzinestation, langs de doorgaande weg vanaf Etten-Leur. De grond was daardoor wellicht vervuild. Na jaren is er nu een oplossing en is de grond door de gemeente gesaneerd; de vijf benzinetanks zijn uit de grond gehaald en het gat is opnieuw gevuld. Daarvoor moesten helaas wel een aantal bomen worden gekapt.

Hieronder zie je het ontwerp van dit stukje Luciapark.


En hier het beplantingsplan: beplantingsplan Allibre kaart

Het Luciapark in zijn geheel

 

 

1, 2 en 3: Walnoot (Juglans regla)
4. Hongaarse abrikoos (halfstam)
5. Abrikoos Tros Orange (halfstam)  
6. Handappel Karmijn de Sonnaville
7. Handappel Glorie van Holland (halfstam)
8. Handappel English winter Goldpearmain (halfstam)
9. Handappel Honingzoet (halfstam)
10. Hand/moesappel Keuleman (halfstam)
11. Handappel (onbekend ras)
12 en 13. Rode en witte bes (Rubes rubrum)
14. Zoete kers (Prunus avium) (hoogstam)

Overleg met bewoners
In februari 2019 vond een eerste overleg met omwonenden plaats. Op basis van hun ideeën ontwikkelde de landschapsarchitect een plan. Dat is in mei weer aan de buurt voorgelegd. In juli is er overleg geweest met de bewoners van wie de tuinen direct grenzen aan het park. Hun wensen op het gebied van beplanting zijn zoveel mogelijk meegenomen in het plan. Trouwens, de perzikbomen in het plan zijn vervangen door abrikozenbomen.  Zo’n 10 omwonenden en een groep vrijwilligers van de Plukroute staken op 7 maart 2020 de handen uit de mouwen en plantten de fruitbomen en bessenstruiken aan. De gemeente plantte meer bomen en struiken aan en zaait nog bloemrijk gras in. Zie het plan hieronder.

Opening
September 2021 vond de officiële opening plaats. Wethouder De Beer plantte een tamme kastanje.  Hij roemde het initiatief uit de buurt voor de Plukroute. En hij had een nieuwtje: Princenhage wordt een van de 'Groene buurtjes' in Breda, zodat nog meer groene initatieven mogelijk worden. Twee aanwezigen kregen een attentie omdat zij, evenals twee anderen die er niet konden zijn, de naam Luciapark hadden voorgesteld. Die naam werd gekozen door de jury.
Er waren zo'n 50 mensen aanwezig. Vrijwilligers, het waterschap en meerdere enthousiaste gebruikers van het park: ouderen uit de appartementen bij het park en mensen die begeleid wonen. Ook tijdens de opening kwamen er regelmatig wandelaars en hondenuitlaters voorbij. Het nieuwe pad en het park voorzien duidelijk in een behoefte!

Bijdragen
Dit pad kon tot stand gebracht worden dankzij gemeente Breda, subsidies en donaties van het Cultuurfonds, VSB, Princenhage Groen en enkele particuliere donaties uit Princenhage. En door de ING stemactie kreeg de Plukroute nog eens € 1500,- voor het plaatsen van 2 bankjes.  Hartelijk dank aan de gulle gevers en stemmers!

Zie ook de fotogalerij!   

Top